Landgoed Vorden en landgoed Kiefskamp te Vorden 29 december 2019

Gewandeld in Vorden over landgoed Vorden met kasteel en landgoed Kiefskamp.
Landgoed Vorden bestaat uit een afwisselend landschap met bossen, lanen, houtwallen en landbouwgronden. In het gebied lopen beken en afwateringskanalen.
De naastgelegen landgoed de Kieftskamp is genoemd naar de kievit, de vogelsoort.De kievit kwam in deze gebieden vroeger talrijk voor. De vogel wordt hier ook ‘kieften’ genoemd.

Boswachterij Austerlitz 26 december 2019

Door Boswachterij Austerlitz (385 ha) gewandeld. Het bosgebied is onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug-Noord en ligt nabij de plaatsen Zeist, Austerlitz, Driebergen en Woudenberg in de provincie Utrecht.

Soester Duinen 25 december 2019

Gewandeld door de Soester Duinen (provincie Utrecht), een natuurgebied dat zich kenmerkt door omvangrijke zandverstuivingen en verder uit heideterreinen en bossen bestaat.

Lichtbeeldenroute te Zwolle 18 december 2019

ZwolleFonds heeft, in samenwerking met de gemeente, wederom sfeerverlichting voor de binnenstad van Zwolle gerealiseerd. Het uitgangspunt is originele, duurzame en spectaculaire verlichting om Zwolle in de wintermaanden in het licht te zetten.
De straten, pleinen en bruggen in de binnenstad van Zwolle zijn prachtig verlicht. Daarnaast zijn er, net als vorig jaar, 12 eyecatchers geplaatst. Dit zijn bijzonder grote lichtobjecten op verschillende plekken in de binnenstad.
Door middel van deze lichtbeeldenroute wandel je door de oude binnenstad van Zwolle en kom je langs alle eyecatchers.
De eyecatchers zijn 9 december 2019 tot en met 5 januari 2020 te bewonderen.

Boswachterij Staphorst 15 december 2019

Gewandeld in Boswachterij Staphorst gelegen tussen Staphorst en de Wijk in de provincie Overijssel. Dit is een gevarieerd bos, dat wordt afgewisseld met heide en vennen.

Agnietenplas te Zwolle 10 december 2019

Even de benen (en pootjes) gestrekt bij de Agnietenplas te Zwolle.

Uddel - Kootwijkerveen route 7 december 2019

Vanaf de parkeerplaatslaats ter hoogte van Grevenhout te Uddel de Kootwijkerveen route gewandeld. De route is circa 5,5  km lang en wordt bewegwijzerd met gele paaltjes.
Ooit werd hier turf gewonnen. Nu zijn de veenputten volgelopen met water en is er een prachtig natuurgebied ontstaan; het Kootwijkerveen.

Trage Tocht Beckum 3 december 2019

Een gedeelte van de Trage Tocht in Beckum gewandeld. 
Beckum is een kerkdorp in de gemeente Hengelo in de streek Twente, gelegen in de provincie Overijssel.
De omgeving van Beckum kenmerkt zich door vele boerderijen en landerijen. Veel boerderijen vallen onder landgoed Twickel, die te herkennen zijn aan de witte luiken met zwarte randen.

Het Zeisterbos 1 december 2019

Baarn 24 november 2019

Vanmiddag gewandeld in Baarn (Utrecht). In een wandeling van circa 7 kilometer verschillende bosgebieden doorkruist; het Baarnse Bos, het Paardenbos en het Hooge Vuursche. We passeerden ook Paleis Soestdijk.

Zeist - Kozakkenput 23 november 2019

Gewandeld nabij Zeist bij de Kozakkenput op de Utrechtse Heuvelrug. De Kozakkenput (91 ha) bestaat uit gevarieerde bos met daartussen akkers, heidevelden, diepe putten en oude lanen doorsnijden het terrein.

Zwolle 22 november 2019

Hoek van Holland 17 november 2019

Gewandeld door de duinen en langs het strand en enkele bunkers bij Hoek van Holland, provincie Zuid-Holland. Het strand van Hoek van Holland is 250 meter breed en 3,5 km lang.

Havelte 16 november 2019

Gewandeld over het Holtingerveld en de Havelterberg te Havelte, gelegen in Zuidwesten van Drenthe. Het natuurgebied is in totaal 1.782 ha groot en bestaat uit meerdere gebieden die samen het Holtingerveld vormen.
We passeerden ook Hunnebed D53 en D54.
Hunnebed D53 is gebouwd tussen 3400 en 3100 v.Chr. en is 18,9 meter lang en 4,4 meter breed. Hunnebed D54 is 12,7 bij 3,3 meter groot.

Maarn - Landgoed Huis te Maarn 9 november 2019

Gewandeld over landgoed Huis te Maarn (circa 165 ha), op de Utrechtse Heuvelrug.

Het Engelse Werk te Zwolle 8 november 2019

Landgoed Twickel te Delden 3 november 2019

Vlakbij Delden in Twente ligt landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud en circa 4.300 hectare groot. Kenmerkend zijn het kasteel Twickel, de historische boerderijen, watermolen de Noordmolen en het kleinschalige coulisselandschap.
We maakten vandaag een mooie, afwisselende wandeling van circa 9 kilometer over het landgoed.

De Emmerdennen te Emmen 27 oktober 2019

Gisteren gewandeld in de provincie Utrecht, vandaag in de provincie Drenthe door de Emmerdennen, de hoogste punt van de Hondsrug. De Emmerdennen is een prachtig bosgebied in Emmen. De eerste bebossing was in 1850, maar al in 1824 was er sprake van het uitzaaien van dennenzaad op de zandheuvels om het stuiven van het zand tegen te gaan voor de boeren van Emmen en Westenesch.
Hunebed D45 bevind zich ook in de Emmerdennen.Dit is het op twee na grootste hunebed van Nederland.Het hunebed is 18,5 meter lang en 4,5 meter breed.
Het grootste hunebed van Nederland, D27 (22,6 m) bevind zich in Borger.

De Korte Duinen te Soest 26 oktober 2019

Gewandeld over de Korte Duinen te Soest. De Korte Duinen liggen op de Noordwest-flank van de Utrechtse Heuvelrug.

Nunspeet - Zandenbos 22 oktober 2019

Gewandeld door het Zandenbos in Nunspeet. Het Zandenbos is een bos op de Veluwe tussen Vierhouten en Nunspeet. Doordat het gebied ooit bestond uit kale zandverstuiving of heidevelden is er een geaccidenteerd terrein ontstaan.
We wandelden oa langs de Waschkolk en de Zandenplas. De Waschkolk dankt zijn naam aan de ven waar vroeger de schapen van de schaapskudde werden gewassen.
Het Zandenplas is een recreatieplas waar honden tussen 1 oktober en 1 mei mogen loslopen. Na 1 mei is het gebied rond de plas verboden voor honden.De plas is gegraven in de jaren 60 om bij de aanleg van rijksweg 28 tussen Amersfoort en Zwolle te voorzien in de behoefte aan zand.

 

Hulshorsterzandroute te Hulshorst 19 oktober 2019

De Hulshorsterzandroute van circa 5,5 kilometer gewandeld. Deze groen gemarkeerde paaltjes route start aan de parkeerplaats aan de Brandsweg in Hulshorst.
Het was een leuke route door het bos en over het Hulshorsterzand, een van de weinige grote aangesloten stuifzandgebieden in Nederland.

 

Beeldentuin Anningahof te Zwolle 17 oktober 2019

Wederom Beeldenpark Landgoed Anningahof bezocht, want mijn  baasjes seizoen kaart loopt bijna tot het einde. Dit landgoed ligt aan de rand van Zwolle en was voorheen een weiland.
De filosofie van het park is het tonen van de ontwikkeling van de Nederlandse hedendaagse beeldhouwkunst; werk van 1960 tot nu.

De Sallandse Heuvelrug Haarle - Nijverdal 15 oktober 2019

Vanaf bushalte "t Kruuspunt" in Haarle, een dorp in Salland in het midden van provincie Overijssel richting de Sprengenberg gewandeld.
De top van de Sprengenberg ligt op ongeveer 35 meter hoogte. De heuvel is onderdeel van de Nationale Park de Sallandse Heuvelrug.
Vervolgens wandelden we over de Nijverdalse berg richting het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug te Nijverdal waar we weer op de bus stapten.

Boswachterij Austerlitz 13 oktober 2019

Gewandeld door boswachterij Austerlitz, een bosgebied van 835 ha in de provincie Utrecht. Het is onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug-Noord en ligt nabij de plaatsen Zeist, Austerlitz, Driebergen en Woudenberg.

De Wythemenerplas 7  oktober 2019

Vanaf 1 oktober mogen honden weer bij de Wythmenerplas, nabij Zwolle komen.

Landgoed de Horte te Dalfsen 7 oktober 2019

De Mataram wandelroute voerde ons over landgoed de Horte te Dalfsen.
Een veelzijdig landgoed, aangelegd begin 17e eeuw in overwegend Franse stijl.
We bezochten ook het landgoedtuin met de vele fruitbomen en struiken.

Het Zwolse Bos te Heerde 6 oktober 2019

Gewandeld over de Veluwe in het Zwolse Bos te Heerde.

Sallandse Heuvelrug te Nijverdal 5 oktober 2019

Vanaf Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal een blauwe gemarkeerde paaltjes route van circa 5 kilometer gewandeld.

De Lemelerberg 30 september 2019

Vanaf Theehuis de Lemelerberg gewandeld over de Lemelerberg. De Lemelerberg wordt gekenmerkt door heide, loofbos en stuivende zandvlaktes.
In de buurt bevinden zich ook de Archemerbergberg en de Besthemenerberg.

Olst - Boskamp 24 september 2019

Vanaf station Olst een mooie lange wandeling gemaakt. De wandeling ging over landgoed Hoenlo met kasteel Groot Hoenlo.
Al in 1233 werd Hoenlo genoemd, het is daarmee een van de oudste havezaten van Salland. Het huidige huis is in de 15e eeuw gebouwd.
We wandelden ook over landgoed Spijkerbosch. Het Spijkerbosch is een monumentaal landhuis in de buurt van Boskamp. Het landhuis dateert uit het begin van de 17e eeuw.Oorspronkelijk stond er op deze plaats een zogenaamde spieker, waarschijnlijk bedoeld voor de opslag van graan. In de loop der tijd is het gebouw vergroot en verfraaid tot een riant landhuis.
Via het dorp Boskamp, een kerkdorp ten oosten van Olst, wandelden we weer richting het station Olst.

Landgoed Groeneveld te Baarn 22 september 2019

Gewandeld in Baarn over Landgoed Groeneveld (130 ha) met kasteel. Honden mogen in het kasteelpark loslopen.
Het kasteelpark is in Engelse landschap stijl aangelegd. Bos wordt afgewisseld met glooiend gazon, maar ook met weilanden en akkers. Kronkelende paden, waterpartijen, bruggetjes en heuvels zorgen voor een variatie die heel natuurlijk oogt.
Kasteel Groeneveld in Baarn is eigenlijk geen kasteel, maar een 18e eeuwse buitenplaats die lange tijd gebruikt is door rijke Amsterdammers om 's zomers de stad te ontvluchten.

Trage Tocht Ruurlo-Vorden 21 september 2019

De Trage Tocht Ruurlo-Vorden neemt de wandelaar mee door het prachtige coulissen landschap in de Achterhoek.
Deze wandeling gaat van station Ruurlo naar station Vorden eerst een stukje langs de zuidkant en springt dan over naar de noordkant. We wandelen ook over de landgoederen van Huize de Wiersse en Huize 't Medler.

Landgoed Den Alerdinck en Landgoed Colckhof te Laag Zutphen 20 september 2019

Gewandeld over oa Landgoed Den Alerdinck en Landgoed Colckhof in Laag Zuthem, nabij Heino en circa 10 kilometer vanaf Zwolle.
Het particuliere Landgoed Den Alerdinck is een oud landgoed, dat voor het eerst in de geschiedenisboeken wordt genoemd in 1427. Het gehele landgoed van zo'n 120 hectare is onderdeel van de ecologische verbindingszone tussen de Veluwe en het Vechtdal.
In de 18e eeuw was De Colckhof een spieker (graanopslagplaats), die ook diende als buitenverblijf voor de eigenaar. Er werd vee gehouden en graan verbouwd. Daarnaast was een deel van het landgoed in gebruik als hakhoutplantage.
Omstreeks 1850 is het huidige landhuis gebouwd. Het parkbos was begin 19e eeuw al aangelegd in landschapsstijl met waterpartijen, slingerende lanen en doorkijkjes over glooiende weilanden. Er staan nog beuken en eiken die dateren uit de tijd van aanleg.

Landgoed Eerde en Archem 17 september 2019

Vanaf bushalte De Steile Oever in Ommen de geel gemarkeerde paaltjes route gewandeld. De route ging eerst richting (landgoed) Eerde.
Vervolgens rivier de Regge (circa 50 kilometer lang) overgestoken naar Archem. Archem is een oude buurtschap in de gemeente Ommen in de provincie Overijssel. De buurtschap ligt op ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van Almelo en ligt ten zuiden van Ommen, langs de weg tussen Ommen en Lemele. Archem wordt traditioneel gekenmerkt door zijn hallenhuisboerderijen, een es op de flanken van de Archemerberg, heide op de hogere delen van de berg en weidegronden langs de Regge. Via de Archemerberg wandelden we weer richting bushalte.

Ouwehands Dierenpark te Rhenen 15 september 2019

Landgoed Oud Groevenbeek te Ermelo 14 september 2019

Gewandeld over Landgoed Oud Groevenbeek, een landgoed op de Noordwest-Veluwe tussen Ermelo en Putten.

Agnietenbos te Zwolle 13 september 2019

De Archemerberg en de Lemelerberg te Lemele 10 september 2019

Vanaf Camping de Lemeler Esch te Lemele (provincie Overijssel) de Archemerberg (78 meter hoog) en de Lemelerberg (ruim 60 m hoog) over gewandeld.

Landgoed Huis ter Maarn en De Pol 8 september 2019

Gewandeld over landgoed Huis ter Maarn (116,5 ha) en De Pol (12 ha) in Maarn op de Utrechtse Heuvelrug.
De Pol is sinds 1979 in bezit van Het Utrechts Landschap.

Zwolle 4 september 2019

Buys Ballot wandeling te Heerde 3 september 2019

Na circa 25 kilometer fietsen de Buys Ballot wandeling over de Dellen gewandeld. Deze 3,5 kilometer lange route wordt door middel van blauw gemarkeerde paaltjes aangegeven.
Het gebied werd in 1803 eigendom van de patriottengeneraal Herman Willem Daendels uit Hattem. Naast de herberg bouwde hij een buitenplaats. Daendels wilde er landbouw bedrijven maar dat lukte niet door de arme grond. Hij kweekte dennen en berken en hield 500 schapen, 25 varkens, 100 stuks rundvee en 18 paarden.
Na Daendels' dood ging in 1850 het landgoed over in de handen van de familie Buys Ballot. Op het landgoed is de laatste rustplaats te vinden van de heer M. Cornelis Sebastiaan Buys Ballot. Hij plantte er ook bomen en die deden het goed. In 1851 werd de weerkundige professor Chr. H.D. Buys Ballot eigenaar van het gebied. Zijn zoon plantte er uitheemse boomsoorten en legde een park aan. Hij werd begraven in een graftombe op De Dellen.
Zijn erfgenamen verkochten het gebied in 1929 aan het Gelders Landschap.

Fietstocht Zwolle-Heerde 3 september 2019

Nu de zomer bijna voorbij is nog even met deze aangename temperatuur (circa 20 graden) een mooie lange fietstocht gemaakt.
We fietsten vanaf huis richting de Veluwe. Zo fietsten we van Zwolle naar Heerde en weer terug.Het  was een mooie fietstocht van circa 49 kilometer.

Het Vegtlusterbos te Zwolle 2 september 2019

Het Speulderbos te Drie 31 augustus 2019

Het Speulder- en Sprielderbos is een circa 3.300 hectare groot aaneengesloten bosgebied in het noordwesten van de Veluwe, ten oosten van Putten.

In het Speulderbos bij het buurtschap Drie in de gemeente Ermelo liggen de overblijfselen van een onderduikershol. Dit hol is in de Tweede Wereldoorlog tussen februari 1943 en juli 1944 gebruikt door Engelse piloten en voortvluchtige landgenoten. In juli 1944 werd het hol door de Duitsers ontdekt. Op dat moment woonden er 13 mannen, maar zij konden via de vluchtgang veilig ontsnappen.

Om een indruk te geven van de contouren van de verschillende onderdelen van het onderduikershol, zijn gekleurde palen aangebracht.

De Dellen wandeling te Heerde 30 augustus 2019

In Heerde (Gelderland) De Dellenwandeling van circa 4,5 kilometer gewandeld; een rood gemarkeerde paaltjes route. De naam De Dellen is afgeleid van het woord ‘del’, dat laagte in het terrein betekent.

Zwolle 28 augustus 2019

In Zwolle (Overijssel) is het 28 graden. Dan is het wel lekker om een verfrissende duik te nemen in het koele water nabij rivier de Vecht.

Agnietenbos te Zwolle 27 augustus 2019

Elspeetse Heide en Stakenbergerheide 20 augustus 2019

Gewandeld vanaf Fletcher hotel-restaurant De Mallejan te Vierhouten. De route ging voornamelijk over de Elspeetse Heide (circa 1000 ha) tussen Vierhouten en Elspeet en een klein gedeelte over de Stakenbergerheide.

Noord Ginkel Route te Ede 18 augustus 2019

De Noord Ginkel Route gewandeld in Ede. Deze route van circa 5,5 kilometer start aan de Parkeerplaats Heidebloemallee, aan de weg N224 ter hoogte van Hectormeterpaaltje 2222.
Vanaf circa 1895 is men begonnen om de heide en het stuifzand van de Noord Ginkel met bos te beplanten. Aan de strakke indeling in vakken met rechte lanen daartussen, is nog duidelijk te zien dat het bos tot de jaren tachtig voornamelijk voor de houtproductie werd beheerd. Halverwege de wandelroute ligt zo’n fraai stuk Veluws bos. Dit heuvelachtige deel met hoogteverschillen van meer dan 10 meter wordt de Westerbergen genoemd.

Landgoed Den Treek-Henschoten te Leusden 17 augustus 2019

Gewandeld over Landgoed Den Treek-Henschoten (2200 ha) gelegen op de Utrechtse Heuvelrug in Leusden.
Het landgoed is sinds 1807 een bosbouwlandgoed met houtwallen, poelen, heggen, knotwilgen, akkers met graan, monumentale gebouwen en historische wegen.

Almere Jungle 15 augustus 2019

Hilversum - Hoornboegse heide 11 augustus 2019

De Hoornboegse Heide in Hilversum (circa 190 ha) staat nu prachtig in bloei.
Op de heide liggen enkele grafheuvels die zeker 2800 jaar oud zijn.
In een deel van het terrein dienen honden te zijn aangelijnd tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juli).
We volgden vandaag de rood gemarkeerde betonnen paaltjes route de Hoornboegse Heide en Zwarte Berg van 7 kilometer.

Het Zeisterbos 10 augustus 2019

Gewandeld door het Zeisterbos. Het Zeisterbos is een bos in het oosten van Zeist (provincie Utrecht).

Apenheul 9 augustus 2019

In Apenheul leven zo'n 35 soorten apen (zo'n 300 apen in totaal) en werd in 1971 opgericht door de Rotterdamse fotograaf Wim Mager. In de jaren zestig kocht hij twee dwergaapjes in een dierenwinkel. Dat kon in die tijd nog gewoon. En iets wat als een hobby begon, liep al snel uit de hand.
In dit prachtige, groene dierenpark loopt meer dan de helft van de apen gewoon los tussen de bezoekers. Helaas zijn honden niet toegestaan.

Beeldentuin Anningahof te Zwolle 7 augustus 2019

Zwolle 6 augustus 2019

Rondvaart met de boot door de Zwolse grachten.

IVN Natuurpad Route Berg en Bos te Apeldoorn 5 augustus 2019

De IVN Natuurpad Route (blauwe paaltjes route) van 5 kilometer in Berg en Bos te Apeldoorn gewandeld.

Kasteel(park) Cannenburch te Vaassen 4 augustus 2019

Kasteel Cannenburch ligt op de Noord-Veluwe, in het dorp Vaassen. Het kasteelpark is vrij toegankelijk.
Kasteel Cannenburch stamt al uit de middeleeuwen. Toen de beroemde veldheer Marten van Rossem het kasteel in 1543 kocht, was het een ruïne. Bovenop de resten bouwde hij het huidige kasteel Cannenburch.

Kapelletjes pad Ootmarsum rondje Springendal 3 augustus 2019

De Kapelletjes pad Ootmarsum; rondje Springendal gewandeld.
Het Twentse Kapelletjespad is ongeveer 800 km lang en bestaat uit ruim 60 etappes van gemiddeld 16 km, waaronder diverse rondwandelingen. Begin- en eindpunt van de etappes zijn bereikbaar met het openbaar vervoer, zei het niet altijd in het weekend.
Ootmarsum is een stad in Twente, provincie Overijssel.

Het Springendal in gemeente Tubbergen is een erosiedal in de stuwwal van Ootmarsum. Het ligt ten noorden van Ootmarsum en ten oosten van Vasse en beslaat ongeveer 355 hectare. Het gebied staat bekend om zijn bronnen, beken, heuvels en grafheuvels.

In het natuurgebied ontspringt bronwater op drie plaatsen. Deze plaatsen zijn te herkennen aan de bosmeertjes die in het Springendal te vinden zijn.
Het gebied was eigendom van de Enschedese textielfabrikant Jannink en is nu in handen van Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel die het als natuurgebied beheren.

De wandeling voerde ons door het prachtige Springendal en door het centrum van Ootmarsum.

Agnietenbos te Zwolle 2 augustus 2019

Openluchtmuseum Arnhem 31 juli 2019

Openluchtmuseum Arnhem bezocht.
Het museum geeft een beeld van het leven in Nederland door de eeuwen heen. Wonen, werken, recreatie en tradities van de Nederlanders worden aan de hand van veelal verplaatste originele gebouwen zoals diverse soorten molens, huizen, boerderijen, gebedshuizen en werkplaatsen in beeld gebracht.

Zwolle 30 juli 2019

Lekker zwemmen en afkoelen aan de Berkumerkolk te Zwolle. Rond 16.00 uur is het hier nog 29 graden.

Het Reve-Abbertbos te Dronten 28 juli 2019

Een klein stukje van de Stobben route in Randmeer bossen Reve-Abbert (een van de oudste bossen van Flevoland) gewandeld ivm de warmte.
Het Reve-Abbertbos ligt aan het Drontermeer tussen de Hanzeweg en het Greppelveld en is nog geen 50 jaar oud. Loof- en naaldbos, open vlakten en waterpartijen wisselen elkaar af.
De naam verwijst naar het veenriviertje de Reeve en naar een zandbank langs de Zuiderzeekust, de Abbert.

Het Drontermeer 28 juli 2019

Heerlijk gezwommen en afgekoeld in het Drontermeer (bij parkeerplaats Abbertweg x Drontermeerdijk).
Het Drontermeer in Nederland vormt het meest oostelijke van de Veluwerandmeren van het IJsselmeer. Het meer ligt tussen de provincies Flevoland (gemeente Dronten), Gelderland (gemeente Elburg en Oldebroek) en Overijssel (Kampen).

Epe 27 juli 2019

Heerlijk onbeperkt spareribs eten bij restaurant de Ossenstal te Epe.
De Ossenstal is gelegen op de Veluwe in het natuurgebied ’t Eperholt.
Het Eperholt is een heideontginningsbos, ooit aangelegd voor de houtproductie.
Al voor de Eerste Wereldoorlog was op deze locatie een ossenstal. Hierin werden ’s nachts de ossen gestald, die overdag bij de ontginning van het bosgebied de ploegen en wagens moesten voorttrekken. Gaande weg ontstond hier de mogelijkheid voor toeristen om even uit te rusten en iets te eten en drinken, terwijl ze genoten van de mooie omgeving. De belangstelling van de toeristen bleef toenemen, waardoor in 1947 werd besloten de oorspronkelijke ossenstal te verbouwen tot theeschenkerij De Ossenstal. Deze theeschenkerij werd steeds verder uitgebreid tot in 1972 werd besloten om er een echt restaurant neer te zetten.
Het huidige restaurant stamt niet uit deze tijd, omdat hij meerdere malen is afgebrand.

 

Zwolle 27 juli 2019

Lekker afkoelen en zwemmen in de Kromme Kolk, nabij rivier de Vecht te Zwolle.

Bosweide route Berg en Bos te Apeldoorn 23 juli 2019

De Bosweide route, een rood gemarkeerde paaltjes route van circa 6,5 kilometer door Berg en Bos te Apeldoorn gewandeld.

Het Spaarbankbos te Hoogeveen 21 juli 2019

Een route van circa 5 kilometer door het Spaarbankbos te Hoogeveen gewandeld. Deze route was uit gezet door het Drentse Landschap en wordt gemarkeerd door paaltjes met een rosé kop.
Het Spaarbankbos was ooit een nat heideveld dat een geheel vormde met de ernaast gelegen Boerenveensche plassen. De Spaarbank uit Hoogeveen kocht het terrein in 1890 als belegging en plantte er bos voor mijnhout in Limburg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er vlak voor de bevrijding een Duits munitietransport in het bos ontploft. De ontploffing had een behoorlijk gat geslagen in het bos en bomen kwamen vol met granaatscherven te zitten. De bomen waren hierdoor niet meer bruikbaar voor de houtproductie. Vervolgens maakte de Spaarbank er een wandelbos van waar iedereen van kan genieten.

Struinwaard te Zwolle 20 juli 2019

Drentsche Aa te Assen 19 juli 2019

De fiets werd op het winkelcentrum Vredeveld te Assen geparkeerd en vervolgens verder gewandeld.
Het was een mooie wandeling van circa 7 kilometer door het Nationaal Park Drentsche Aa.
Het landschap in het stroomgebied is de voorbije 150 jaar weinig veranderd. Zo is de beek de Drentsche Aa, die over de Hondsrug loopt, een van de weinige in Nederland waarvan de loop nauwelijks door de mens is beïnvloed. Elders werden, vooral na de Tweede Wereldoorlog in de tijd van de grote ruilverkavelingen, veel beken ten behoeve van de landbouw rechtgetrokken om de afwatering en het bewerken van het land efficiënter te kunnen laten verlopen. Bij de Drentsche Aa is dit nauwelijks gebeurd, mede doordat de ruilverkavelingen in dit gebied minder grootschalig geweest zijn.

Drentse Fiets 4-daagse Assen (dag 4.) 19 juli 2019

De laatste dag van de Drentse Fiets 4-daagse ging door Assen, Hooghalen, Hijken en Witten.

Drentse Fiets 4-daagse Assen (dag 3.) 18 juli 2019

Ondanks alle pech (lekke achterband en verwijderde route borden) een mooie fietstocht gehad.
De route van ruim 40 kilometer ging vandaag door Assen, Deurze, Rolde (met zijn hunnebedden) , Drouwen, Anreep, Grolloo, Vredenheim en Ekehaar.

Boswachterij Gieten - Borger te Drouwen 18 juli 2019

Vanaf Buitencentrum Boomkroonpad te Drouwen een rosé gemarkeerde paaltjes route gewandeld van circa 4 kilometer door Boswachterij Gieten-Borger.

Drentse Fiets 4-daagse Assen (dag 2.) 17 juli 2019

Dag 2. van de Drentse Fiets 4-daagse bracht ons oa naar Deurze, Balloo, Balloërveld, Eext, Anloo, Gasteren en Loon en vervolgens weer terug naar de Bonte Wever in Assen.
Een mooie fietstocht van 45 kilometer.

Asserbos 17 juli 2019

Vanaf het Duurzaamheidscentrum Assen de groen gemarkeerde paaltjes route van circa 2 kilometer gewandeld.

Drentse Fiets 4-daagse Assen (dag 1.) 16 juli 2019

De 1e dag van de Drentse Fiets 4-daagse in Assen zit erop. Een mooie fietsroute  van circa 30  kilometer door Assen, Huis ter Heide, Bovensmilde en zelfs door de brandweer kazerne in Assen.

Stadswandeling Assen 16 juli 2019

Stadswandeling door Assen (provincie Drenthe) gemaakt. De stadswandeling van circa 6 kilometer voerde ons langs de mooiste plekken en gebouwen in de stad en door het Asserbos.

Eerder Achterbroek te Den Ham 14 juli 2019

We wandelden vandaag een rood gemarkeerde wandelroute van 5 kilometer door het Eerder Achterbroek vanaf de parkeerplaats aan de Janmansweg in Den Ham (provincie Overijssel).
Het Eerder Achterbroek (300 ha) is onderdeel van landgoed Eerde en was vroeger eigendom van de kasteelbewoner, baron van Pallandt.
Het gebied bestaat uit akkers, weilanden en hei, afgewisseld door wallen van struiken en oude bomen. De monumentale hoeven zijn nog steeds in gebruik.

Cactus Oase te Ruurlo 13 juli 2019

Cactus Oase te Ruurlo (Achterhoek).

Kasteel Ruurlo 13 juli 2019

Het Orderbos en Stadspark Berg en Bos te Apeldoorn 12 juli 2019

Gewandeld in het Orderbos en Stadspark Berg en Bos te Apeldoorn.
Het Orderbos ligt ten zuidwesten van Apeldoorn. Het is een mooi heuvelachtig bos met enkele sprengen.
Het Stadspark Berg en Bos (ruim 250 ha) ligt grenzend aan de Kroon- domeinen van Paleis Het Loo en het Orderbos.
Park Berg & Bos is eigendom van de gemeente Apeldoorn en is in 1934 aangelegd. Het was een werkverschaffingsproject in de crisisjaren 30. Op die plek lag tot in de 19e eeuw een waterleiding om de fonteinen en waterwerken van Paleis Het Loo van water te voorzien.

Klompenpad het Loensense Enkenpad te Loenen 9 juli 2019

Klompenpad het Loenense Enkenpad gewandeld. Onderweg wel de route moeten aanpassen, omdat honden niet overal op de route waren toegestaan (wist mijn baasje van tevoren).
We wandelden door het buitengebied van Loenen op de overgang van het Veluwemassief naar de IJsselvallei, een glooiend landschap over enken, langs sprengbeken, over historische landgoederen, door het bos en door een natuurtuin "Harmanahof", vernoemd na Harmana Kolkmeyer.
Harmana Kolkmeijer werkte in Amsterdam en had een weekendhuis aan de Loener schepersweg in Loenen. Na haar dood heeft ze haar huis en landerijen geschonken aan Natuurmonumenten. Ze had op haar terrein een vlindertuin ingericht, die nu vrij toegankelijk is.
Op het eind van de wandeling van de route afgeweken om langs de Zilvenspreng op Landgoed Groenouwe te wandelen.

Rollekoot wandeling te Vaassen 7 juli 2019

In Vaassen de ‘Rollekoot’ wandelroute van 6 kilometer gewandeld.
Vaassen ligt tussen Apeldoorn en Zwolle aan de oostrand van de Veluwe.
In de Top-100 van de Historische Geografie Nederland staat dit prachtige gebied op nummer 9. Dat komt door de vele sprengen en beken.
De Motketel is de plek waar het grondwater omhoog borrelt. Hier stroomt het ijskoude water de sprengen in, naar het lager gelegen dorp Vaassen. Onder dit gebied bevindt zich een enorme waterbel. Als je hier een gat graaft, komt het grondwater vanzelf omhoog, zo’n gat heet een ‘sprengkop’. In ‘De Motketel’ zitten meer dan twintig sprengkoppen.

Landgoed Schovenhorst te Putten 6 juli 2019

Gewandeld over landgoed Schovenhorst te Putten, een plaats op de grens van de Veluwe en de Gelderse Vallei, in de provincie Gelderland.
Het landgoed is beroemd om zijn bomentuinen. Deze zijn in de 19e en 20e eeuw ontstaan uit kwekerij- en bosbouwexperimenten met naaldbomen. Het landgoed omvat vijf bomentuinen ofwel arboreta: Kleine Pinetum (1852), Grote Pinetum (1901), Josinapark (1906), Arboretum (1938) en Driecontinentenbos (1967).
Op het landgoed bevindt zich ook een speelbos, een 40-meter hoge bostoren en een horecapaviljoen.

Dalfsen - Hessum 3 juli 2019

Vanaf station Dalfsen over het landgoed Rechteren gewandeld richting Hessum, een buurtschap behorend tot de gemeente Dalfsen, in de provincie Overijssel. De buurtschap ligt tussen Vilsteren en Dalfsen.

Borculo - Trage Tocht Beekvliet 2 juli 2019

Samen met mijn baasje afgereisd naar Borculo in de Achterhoek voor de Trage tocht Beekvliet.
Het was een prachtige, afwisselende wandeling, bos en landelijk gebied wisselden mekaar af. De route ging ook voornamelijk over landgoed Beekvliet.
In het bos staan veel oude zomereiken die rond 1840 zijn aangeplant. Langs de laan naar huize Beekvliet staan zelfs enkele oudere exemplaren.Op het landgoed stroomt de Slinge, een beek die ontspringt achter Winterswijk.
Huize Beekvliet dateert van 1902 en is een opvolger van een huis uit 1840 waarvan het koetshuis nog bestaat.

Loenen 30 juni 2019

Vanaf kasteel de Horst in Loenen (Veluwe) naar de Loenense watervallen gewandeld.

Het landgoed ter Horst is 30 ha groot. Het kasteel is gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse boerenhoeve. Omstreeks 1557 liet de Arhemse burgemeester Wijnand Hackhort (1522-1563) zijn zomer- en jachtverblijf bouwen. Het kasteel is zeven generaties lang eigendom gebleven van de adelijke familie Hackfort.Het kasteel is nog altijd in bezit van een particuliere familie, de familie Russelman. Kasteel Ter Horst kan gehuurd worden als trouwlocatie en daarnaast zijn er diverse bedrijven in de koetshuizen gevestigd.

Loenen heeft de hoogste waterval van het land. De waterval heeft een verval van 15 meter. Deze is in de crisisjaren gegraven en het water komt uit in het Apeldoorn-Dierenskanaal. De spreng die het water levert, ontspringt in de bossen van het Schalter en bestaat uit twee delen, de Vrijenbergspreng en de Veldhuizerspreng. Deze zijn ieder ongeveer 6 kilometer lang. Ook zijn er nog diverse zijsprengen, waardoor er geleidelijk een brede beek wordt gevormd.

We passeerden ook de Babaji Ashram.Een ashram is een spirituele ontmoetingsplek waar je over jezelf leert in het samenzijn met God. Het is ook een plek weg van de dagelijkse wereldse beslommeringen en afleidingen en geeft de mogelijkheid om je te focussen op jezelf en je leven.

Op de terugweg een terrasje gepakt bij Open Erf de Groote Modderkolk; een biologische zorgboerderij met moestuin en potstal,theeschenkerij en boerderijwinkel.

ANWB wandeling "Dolen door het Achterhoek" te Ruurlo 29 juni 2019

De ANWB wandeling "Dolen door het Achterhoek" in Ruurlo gewandeld.
De route onderweg aangepast om andere leuke paadjes door het bos mee te pakken ipv een recht lang stuk asfalt te lopen.
Vanaf station Ruurlo wandelden we eerst richting Kasteel Ruurlo om door het kasteelpark te wandelen.
Het kasteel is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren geweest.
Vanaf de jaren '80 deed het kasteel dienst als gemeentehuis van Ruurlo. Vanwege de fusie met Borculo, Eibergen en Neede in 2005 verloor het zijn bestemming. In 2013 kocht Hans Melchers kasteel en landschapspark en liet het grondig restaureren. Vanaf 2017 maakt het deel uit van museum MORE.
Hierna wandelden we door boswachterij Ruurlo (circa 500 ha).Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit bossen afgewisseld met weiden. Dit wordt ook wel een coulisselandschap genoemd, een type landschap dat op meer plaatsen in de Achterhoek terug te vinden is.
Onderweg passeerden we ook het doolhof, klimpark en de Zevensprong, de plek waar de in Nederland de serie de Zevensprong zich afspeelde. In de film vertelde meester Frans van der Steg over het complot van de Zevensprong, maar ook over de invloed die de familie van Heeckeren lange tijd op Ruurlo en omgeving gehad heeft.

Ommen 28 juni 2019

Heerlijk gewandeld in Ommen over oa landgoed t Laer.

Beeldenpark Landgoed Anningahof te Zwolle 27 juni 2019

Beeldenpark Landgoed Anningahof te Zwolle bezocht.

Zwolle 27 juni 2019

Nabij de Berkumerkolk te Zwolle.

Zwolle 25 juni 2019

Lekker een paar uur bij de Berkumerkolk gezeten en gezwommen.
De Berkumer kolk is een plas die zijn naam dankt aan de nabijgelegen Zwolse wijk Berkum. Het water bevindt zich aan de Overijsselse Vecht en staat hiermee ook in open verbinding.

Zwolle 24 juni 2019

Mijn hondepootjes lekker afgekoeld in het water in het park nabij het Isala Ziekenhuis te Zwolle.

Landgoed Eyckenstein te Maartensdijk 22 juni 2019

Gewandeld over Landgoed Eyckenstein, gelegen ten oosten van Maartensdijk.
Maartensdijk is een dorp in de gemeente De Bilt in de provincie Utrecht.
Het landgoed bestaat voornamelijk uit bosgebied (grotendeels opengesteld), maar ook uit akkers en weilanden.

Landgoed Den Berg en Landgoed Rechteren te Dalfsen 19 juni 2019

Vanmorgen vroeg al om 09.00 uur op station Dalfsen (nabij Zwolle) ivm de voorspelde warmte met regen en onweersbuien.
Een mooie route gewandeld over landgoed Den Berg, Landgoed Rechteren en langs kasteel Rechteren.
Kasteel Rechteren is gesitueerd op een eiland in een dode rivierarm van de Overijsselse Vecht. Het is het enige kasteel in de provincie Overijssel uit de middeleeuwen dat bewaard is gebleven. Het kasteel staat in de buurtschap Rechteren die onder de gemeente Dalfsen valt.
We waren net op tijd voor de regenbuien rond.

Lievelde 16 juni 2019

Vanaf station Lichtenvoorde-Groenlo een lange wandeling door de Achterhoek gemaakt.
De wandeling ging oa langs de Engelse Schans, een onderduikershut, Erve Kots (ja hoe verzin je het) en het AVOG's Crash Museum.

De Engelse Schans ligt in het bos net buiten Lichtenvoorde vlak bij Lievelde, in de gemeente Oost Gelre.
De Engelse Schans is een schans die gebruikt is door de Engelse troepen tijdens het Beleg van Grol (Groenlo) door prins Frederik Hendrik van Oranje in 1627. Deze schans is door de Engelse huurlingen gebouwd en gebruikt als uitvalsbasis tijdens de belegering van Groenlo.
De functie van de Engelse schans was voornamelijk als verdediging tegen aanvallen van buitenaf op het 'Quartier van de prins': het kampement waar Frederik Hendrik en zijn leger lag, bij het huidige Erve Kots. De andere schansen richtten zich voornamelijk op het graven van approches (zigzaggende loopgraven) richting de stad en beschietingen.

In het onderduikershut hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse onderduikers gezeten, zoals een Britse piloot, een gedeserteerde Duitse soldaat, een gedeserteerde Pool die aan Duitse kant vocht en Nederlanders die gevlucht waren voor de Duitse Arbeitseinsatz.
Deze onderduikers kregen dagelijks eten van de boerin die schuintegenover de hut woonde.

In het AVOG’s CRASH MUSEUM krijg je door middel van een film en een permanente tentoonstelling een indruk van de geschiedenis van de Luchtoorlog 1940-1945 boven Nederland en in het bijzonder boven de Achterhoek.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in ons land ongeveer 6500 vliegtuigen neergestort; hiervan kwamen er circa 400 in de Achterhoek terecht.

Erve Kots is een openlucht museum met brouwerij en herberg.
In het museum kun je aan den lijve ondervinden hoe vroeger de boer hier woonde en werkte, inclusief vee en familie.

Kromme Kolk Pad te Zwolle 14 juni 2019

Het Kromme Kolkpad (circa 3,5 kilometer) in Zwolle gewandeld. Het Kromme Kolkpad voert je langs rivier de Vecht, langs de Kromme Kolk en over de dijk.
Aan de route bevind zich ook Beeldentuin Anningahof. Hier zijn beelden van hedendaagse kunstenaars te bewonderen. Het park toont de ontwikkeling van de Nederlandse beeldhouwkunst van 1960 tot nu.
Op de dijk bevinden zich ook "zieleschepen" gemaakt door Cornelius Rogge.
Volgens de dichter Joost van den Vondel uit de Gouden Eeuw vervoerden ze onze zielen naar het hiernamaals.
Wel jammer dat de website waarvan mijn baasje deze route had gedownload niet aan had gegeven dat honden niet zijn toegestaan ( voornamelijk het routetraject langs de Vecht). We zijn maar gewoon door gelopen, omdat het een korte route was en niet voor niets hierheen waren gekomen.

Aalten 10 juni 2019

Gewandeld in Aalten, een dorp in de provincie Gelderland, tegen de Duitse grens.
De wandeling ging oa door het dorp, over landgoed Walfort, een typisch coulisselandschap en langs de beek “Boven Slinge”. De naam Slinge zou een verwijzing zijn naar het slingerende tracé van de beek.

Boswachterij Hardenberg - groen gemarkeerde paaltjes route 9 juni 2019

Gewandeld (circa 6,5 kilometer) door Boswachterij Hardenberg, gelegen in het Vechtdal.
De wandeling gestart vanaf recreatieplas "De Oldemeijer" te Hardenberg.
We volgden grotendeels de groen gemarkeerde paaltjes route, omdat honden bij de plas niet waren toegestaan (ook niet in het winter seizoen).
De wandeling gaat ook langs de "Haarplas". Deze vijver werd aangelegd door werklozen in het kader van de werkverschaffing in de jaren dertig. Bij de plas is een vogelkijkhut over het water.

Orchideeën Hoeve te Luttelgeest 8 juni 2019

Dalfsen - Landgoed Den Berg en Landgoed Den Aalhorst 5 juni 2019

Gewandeld vanaf station Dalfsen (provincie Overijssel) over landgoed Den Berg en Den Aalhorst.
Het langoed maakt deel uit van een uitgestrekte landgoederenzone waarin ook de aangrenzende landgoederen Rechteren en Hoonhorst liggen.

Agnietenbos te Zwolle 4 juni 2019

Het Waterloopbos te Marknesse 2 juni 2019

Gewandeld door het Waterloopbos te Marknesse . Het Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een mooi polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken.
In het bos werden zowel Nederlandse als buitenlandse havens, rivieren en kusten als wetenschappelijk model nagebouwd. Van de haven van Bangkok tot de kust van Denemarken, van de Willemstunnel in Rotterdam tot de haven van IJmuiden.
We wandelden langs verschillende modellen van waterwerken die als ruïnes in het bos liggen.
De talrijke modellen van het Waterloopbos danken we aan het voormalige Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. De oudste modellen dateren uit de jaren vijftig, de tijd van de wederopbouw waarin grote waterwerken werden aangelegd.
Met de komst van de computer werd het veldwerk geleidelijk aan overbodig. In 1996 sluit het laboratorium.

Boswachterij Staphorst 1 juni 2019

Gewandeld door Boswachterij Staphorst (circa 940 ha). Boswachterij Staphorst ligt tussen Staphorst en De Wijk, nabij Meppel in de provincie Overijssel.

Beeldentuin Landgoed Anningahof te Zwolle 31 mei 2019

Een kleine impressie van Beeldenpark Landgoed Anningahof aan de rand van Zwolle.

Na de transformatie van weiland tot officieel landgoed worden er sinds 2004 jaarlijks wisselende tentoonstellingen georganiseerd.

De filosofie van het park is het tonen van de ontwikkeling van de Nederlandse hedendaagse beeldhouwkunst; werk van 1960 tot nu.

Het park zelf, met wilde bloemen, vijvers, graslanden en verschillende bomen, is een bijzonder mooie plek voor eigentijdse beeldhouwkunst.

Zwolle 31 mei 2019

Bij de Vechtdijk aan de Hessenweg te Zwolle.

Ommetje Goor 30 mei 2019

Gewandeld vanaf station Goor. We passeerden onderweg oa St. Mary's Chapel, Kasteel Nijenhuis, watermolen Den Haller, Oranjemuseum Nieuwe Haghuis en Kasteel Weldam.
Het was een mooie afwisselende wandeling.

Kasteel Weldam ligt ten zuiden van de plaats Goor in de provincie Overijssel.
In 1389 wordt er voor het eerst geschreven over Weldam.
Het kasteel wordt bewoond en is niet toegankelijk voor bezoekers. De kasteeltuinen zijn tegen betaling wel toegankelijk. Het landgoed om het kasteel heen is vrij te betreden gedurende de dag.

Kasteel het Nijenhuis te Diepenheim.
Diepenheim is een stad in de gemeente Hof van Twente in de provincie Overijssel.
Het landgoed Nijenhuis ligt in een typisch Twents kleinschalig landschap rond de Diepenheimse Molenbeek. Deze beek is begin 19e eeuw als aanleiding genomen om een wandelbos aan te leggen met slingerende paadjes en leuke doorkijkjes. Het landgoed wordt als een geheel beheerd met landgoed Westerflier dat aan de andere kant van Diepenheim ligt.

Nunspeet - Zandenbos 25 mei 2019

Gewandeld in het Zandenbos. Het Zandenbos is een bos op de Veluwe tussen Vierhouten en Nunspeet. Een groot deel van het Zandenbos maakt deel uit van Boswachterij Nunspeet van Staatsbosbeheer.

Zwolle - Begraafplaats Kranenburg en Bergklooster 24 mei 2019

Begraafplaats Kranenburg en Bergklooster te Zwolle bezocht.
Begraafplaats Bergklooster is een begraafplaats op de Agnietenberg die in 1399 is ingewijd.Oorspronkelijk maakte dit kerkhof deel uit van een kloostercomplex van de Broeders des Gemenen Levens, maar tegenwoordig is het enkel een begraafplaats.Het oudste graf is dat van Jan Mulert (1540).
Kranenburg is een algemene begraafplaats en crematorium. Kranenburg werd in 1933 in gebruik genomen, omdat er ruimtegebrek was ontstaan op de Algemene Begraafplaats Meppelerstraatweg. De begraafplaats Kranenburg grenst direct aan Begraafplaats Bergklooster.Oorspronkelijk stond vroeger op deze plek de havezathe Kranenburg.

Boswachterij Ommen 22 mei 2019

Gewandeld in Ommen langs oa het Herdenkings monument Kamp Erika, de Besthemenerven, het Zeeserven, door zandverstuiving de Sahara en over de Besthmenerberg (circa 34 meter hoog).
Kamp Erika was tijdens de Tweede Wereldoorlog een strafkamp in de bossen van Ommen.
Het kamp werd in juni 1942 in gebruik genomen als Arbeitseinsatzlager Erika, een justitieel strafkamp om de overvolle gevangenissen te ontlasten. De gevangenen waren veelal zwarthandelaren en illegale slachters, mensen die de distributiewetten hadden overtreden.
Mede door de afgelegen ligging van het kamp konden de bewakers de gevangenen ongehinderd systematisch mishandelen. Dwangarbeid, ziektes, ondervoeding, mishandeling en moord kostten zeker 170 gevangenen het leven. De acht Joden die in het kamp terechtkwamen hadden het nog zwaarder dan de rest.
In 1943 werd Erika een opvoedingskamp, een Arbeitserziehungslager voor landlopers en bedelaars, maar ook voor mensen die zich hadden onttrokken aan de arbeidsplicht in Duitsland.
In het najaar van 1944 werd Erika weer een strafkamp en werd op 11 april 1945 bevrijd. Op het voormalige kampterrein is nu een camping/bungalowpark gevestigd, vakantiecentrum Besthmenerberg (Vacantievreugd). Een kruis en een bescheiden gedenksteen in het bos herinneren aan de gruweldaden die hier zijn begaan.

Amersfoort - Landgoed Birkhoven 19 mei 2019

Gewandeld over landgoed Birkhoven. Landgoed Birkhoven is een parkachtig bos en voormalig landgoed ten westen van Amersfoort. Het ligt aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug.
Ook bevind zich op het landgoed een pinetum waarin uitheemse coniferen zijn aangeplant. Het pinetum is aangelegd in de jaren dertig.
In 1932 en 1933 vond in het kader van de werkverschaffing het grondwerk voor de aanleg van het pinetum plaats.
Het Dierenpark Amersfoort (aangelegd in 1948) ligt in het bos Birkhoven.

Garderen - Zandsculpturen Festijn 18 mei 2019

Zandsculpturen Festijn te Garderen met als thema "Reis om de wereld".

Schiphorst - De Wijk 14 mei 2019

Gewandeld door het Reestdal.
De wandeling gestart vanaf de bushalte Havixhorst in Schiphorst.
De Schiphorst is een buurtschap behorend tot de gemeente Meppel in de provincie Drenthe.
Landgoed De Havixhorst wordt voor het eerst genoemd in 1371. Het huis zoals het er nu staat dateert van 1753. Tot 1963 is de havezate in particulier bezit geweest van o.a. de familie De Vos van Steenwijk. In 1982 kwam de havezate in het bezit van Het Drentse Landschap. Nu is nu een hotel/restaurant.
Aan de rand van het landgoed ligt het ooievaarsbuitenstation ‘De Lokkerij”. Deze is alleen op zaterdag geopend.
We wandelden ook over landgoed Dickninge en langs rivier de Reest.
De Reest, die hier rond het landgoed Dickninge stroomt, vormt de grens tussen de provincies Drenthe en Overijssel. De rivier is ongeveer 35 km lang. De Reest begint in het nu afgegraven hoogveen tussen Slagharen, Lutten en Dedemsvaart en meandert naar Meppel, waar het uitmondt in het Meppelerdiep.
In het dorp De Wijk, namen we weer de bus terug naar het station.

Stegeren 12 mei 2019

Vanaf Café Restaurant Bootsman te Stegeren een geel gemarkeerde wandelroute van circa 5 kilometer gewandeld.
Stegeren is een oud buurtschap en ligt ten oosten van Ommen en aan de noordelijke kant van de Overijsselse Vecht.

Huis ter Heide - Landgoed Nieuw  Zandbergen en Landgoed Ravenhorst 10 mei 2019

Gewandeld over landgoed Nieuw Zandbergen en Landgoed Ravenhorst in Huis ter Heide, een dorp in de gemeente Zeist.

Nieuw Zandbergen (7 hectare) is een restant van het gelijknamige landgoed. Het landgoed bestaat uit bos, weilanden en lanen. De eiken en beuken stammen hier uit circa 1850. Het gebied wordt doorsneden door een fietspad dat is aangelegd op het voormalige spoorlijntje Zeist-De Bilt-Utrecht.

Ravenhorst (9 hectare) is een wat ouder bos dat destijds was aangewezen als bouwterrein. Gelukkig zijn de bouwplannen niet doorgegaan. Het bosgebied bestaat hoofdzakelijk uit loofbomen als beuk, eik, berk en de Amerikaanse eik.

Geesteren 7 mei 2019

Een rondwandeling gemaakt in Geesteren door het Twentse boerenland. Geesteren is het grootste dorp van de gemeente Tubbergen in de provincie Overijssel.
De route was afgeleid van de Groene Wissel Wandeling Geesteren (in de oorspronkelijke route zaten er veel asfaltwegen, dus daarom enigszins de route aangepast).
We wandelden oa over landgoed Schultenwolde. Landgoed Schultenwolde ligt ten westen van het dorp Tubbergen, onderaan de Tubberger Es. Bijzonder is dat daar alle paden zijn geflankeerd met metershoge rododendrons, helaas stonden deze nog niet in bloei.
We passeerden ook het authentieke Twentse boerderijcomplex Erve Volmerinck.
Het oude erf Volmerinck wordt in 1334 voor het eerst genoemd.
Het was toen een hof van de Bisschop van Utrecht. De huidige bewoners hebben de oude gebouwen in authentieke stijl gerestaureerd. De boerderij fungeerde in de 17de en 18de eeuw regelmatig als schuilkerk voor de katholieke gelovigen van Tubbergen.
We volgden ook het één kilometerlange wandelpad langs de (in 2012 vergraven) meanderende Markgraven beek.

Woudenberg - Marmontberg route 5 mei 2019

De Marmontberg route (circa 4 kilometer) gewandeld te Woudenberg. De route gaat over landgoed Den Treek- Henschoten richting de piramide. Deze piramide, oorspronkelijk van heideplaggen met een houten obelisk, werd in 1804 in 27 dagen gebouwd door de Franse en Nederlandse
troepen onder bevel van de generaal Marmont. De troepen waren op de toenmalige heide gelegerd om zich gereed maakten voor een nooit uitgevoerde invasie door Napoleon in Engeland. Aanvankelijk heette de piramide de “Marmontberg” maar na de overwinning van Napoleon bij Austerlitz (in Tsjechië) in 1805 besloot zijn broer Lodewijk Napoleon, koning van Holland, tot de huidige naam.

Nunspeet 4 mei 2019

Hattem - Landgoed Molecaten 1 mei 2019

Een rondwandeling gemaakt over landgoed Molecaten te Hattem. De naam betekent 'boerderij bij de molen'. Het landgoed is ongeveer 150 ha groot en bestaat voor het grootste deel uit bossen. Verder bevat het een aantal boerderijen, een horecagelegenheid en een watermolen.
In deze bosrijke omgeving ligt een verhoging van zachte aarde, het zijn de de Spaanse Graven, een verdedigingsschans met een wal en een gracht welke tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd gebruikt.
Het huis Molecaten werd omstreeks 1646 gebouwd. Hierbij werd gebruikgemaakt van de kelders van een eerder gebouw uit begin van de zestiende eeuw, wat mogelijk tijdens de Spaanse veldtocht van 1629 is verwoest. In de achttiende eeuw werd het huis eerst verhuurd, maar geleidelijk aan raakte het in verval. Vanaf 1750 werd het echter weer bewoond door de eigenaars en in 1824 werd het verbouwd tot het neoclassicistische huis dat er nu nog staat.

De Bilt - Landgoed Houdringe 28 april 2019

Ten oosten van het dorp De Bilt liggen verscheidene landgoederen. Eén er van is het landgoed Houdringe.
Het werd in de zeventiende eeuw gesticht door Jan Frederik Mamuchet, telg uit een rijk geworden koopmansgeslacht uit Amsterdam, dat aanvankelijk uit Zuid-Nederland stamde.
Het landgoed bestaat uit bos afgewisseld met grote open ruimtes. Rond het huis ligt een tuin, deels in Engelse landschapsstijl, deels in Franse barokstijl.
Ook is er een groot hondenlosloopgebied aanwezig.

Nunspeet - Zandenplas en Zandenbos 27 april 2019

Gewandeld langs het Zandenplas en door het Zandenbos.
Het Zandenbos is een bos op de Veluwe tussen Vierhouten en Nunspeet. Een groot deel van het Zandenbos maakt deel uit van Boswachterij Nunspeet van Staatsbosbeheer. Bij Nunspeet wordt het bos doorsneden door Rijksweg A28.
Het Zandenbos ligt op relatief schrale zanderige ondergrond die vooral door aanplantingen in de negentiende en begin twintigste eeuw is ontstaan. Doordat het gebied ooit bestond uit kale zandverstuiving of heidevelden is er een geaccidenteerd terrein ontstaan.
De Zandenplas is gegraven in de jaren 60 om bij de aanleg van rijksweg 28 tussen Amersfoort en Zwolle te voorzien in de behoefte aan zand. Na het beëindigen van de zandwinning werden het water en het aanliggend gebied ingericht voor recreatieve doeleinden.

Vledder - Landgoed Vledderhof en Landgoed Boschoord 24 april 2019

De wandeling van vandaag gestart vanuit het dorp Vledder, een esdorp in de provincie Drenthe. Het ligt ten noorden van Meppel en ten noordwesten Steenwijk, tussen Frederiksoord en Wapse in.
De naam Vledder duidt op een natte plaats.
Het busvervoer is heel triest naar dit dorp en omliggende dorpen. In het weekend rijden er geen bussen. Door de week gaat er 1 bus in het uur naar station Steenwijk. De eerste bus om 06.39 uur, de laatste om 18.39 uur.
We wandelden over landgoed Vledderhof en landgoed Boschoord.
Het Landgoed Vledderhof ligt ten noorden van het dorp Vledder. Het landgoed bestaat uit lanen, bos en graslanden met meerdere poelen en venne­tjes.
Landgoed Boschoord bevindt zich aan de zuidflank van het Drents-Friese Wold. Het is 650 hectare groot en bestaat voor een groot deel uit bos, maar er liggen ook veentjes en vennetjes.
Landgoed Boschoord maakt deel uit van het bezit van de Maatschappij van Weldadigheid. Doordat de grond in het gebied niet vruchtbaar genoeg was is er uiteindelijk overgegaan tot aanplanting van bomen. Hier dankt het landgoed haar naam aan.
De Maatschappij van Weldadigheid is in 1818 door Johannes van den Bosch opgericht om de armoede in ons land te bestrijden. Vanuit zijn ideologie geloofde hij in een maakbare samenleving.De paupers uit de stedelijke gebieden wilde hij door middel van huisvesting, scholing, zorg en werk een beter leven bieden.

Utrecht - Het Gagelbos en Fort Ruigenhoek 22 april 2019

Door het Gagelbos en langs Fort Ruigenhoek te Utrecht gewandeld.
Het Gagelbos is onderdeel van natuurgebied de Vechtstreek en ligt ten noorden van de Utrechtse wijk Overvecht. In het oostelijk en het westerlijk deel van het Gagelbos mogen honden het hele jaar loslopen.
Fort Ruigenhoek is een Nederlands fort bij Utrecht. Het is in de jaren 1869-1870 gebouwd ten westen van het dorp Groenekan als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Natuurpark Lelystad 21 april 2019

Lelystad 21 april 2019

Het Heerderstrand 20 april 2019

Direct aan de A50 bij Heerde in de Veluwse bossen ligt het recreatiegebied Heerderstrand. Honden mogen van 2 oktober tot 30 april op het strand komen.

Wapenveld - Het Kloosterpad 17 april 2019

Het Kloosterpad in Wapenveld gewandeld.
Het klooster zelf is er niet meer, maar nog wel het bos.
De naam Kloosterpad verwijst naar het fraterhuis St. Hieronymus, in de volksmond Klooster Hulsbergen genoemd. De route voert langs de plek waar dit klooster vermoedelijk heeft gestaan. Daarnaast gaat de wandeling door bos, langs uiterwaarden en het Apeldoorns kanaal.
Met de bouw van het klooster werd in 1407 begonnen. Het was in de 15e en 16e eeuw tot de verwoesting in 1578, bijzonder belangrijk voor deze regio. Naast de economische betekenis (totaal 450 ha bezit) waren de fraters van grote invloed in het bestuur van het polderdistrict en de waterbeheersing in dit gebied.
Waar het kloostercomplex precies heeft gestaan en waar het uit bestond, is nog steeds een geheim van de geschiedenis.

Noordwijkerhout - Bollen Route 14 april 2019

Nergens toont de lente zich zo uitbundig als op de bollenvelden. Vanaf eind maart zijn er geuren en kleuren in overvloed. Bij Noordwijk werden al in de 16e eeuw bollen geteeld op de afgegraven zandgronden direct achter de duinen. Dat is ook de periode dat hier de eerste buitenplaatsen werden aangelegd door rijke kooplieden en regenten.
We starten de "Bollen route " vanaf landgoed Nieuw Leeuwenhorst te Noordwijkerhout.
Landgoed Nieuw Leeuwenhorst maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Zeewolde - Hans & Grietje Pannenkoekenhuis en speelpark 13 april 2019

Hans & Grietje Pannenkoekenhuis en speelpark te Zeewolde (provincie Flevoland).

Zeewolde - Harderbos 13 april 2019

Tegenover het Hans & Grietje Pannenkoekhuis te Zeewolde, wandelden we het Harderbos in.
Het Harderbos is een bos in de gemeenten Dronten en Zeewolde, nabij het Veluwemeer. Het ligt bij de buurtschap Harderhaven tegenover Harderwijk. Naast bos omvat het moerassen, grasland en plassen. Door het bos loopt het kanaal de Hoge Dwarsvaart.

Landgoed Den Berg Dalfsen 11 april 2019

De route van afgelopen dinsdag af gemaakt. De eerste etappe liep van Wythem naar Hoonhorst. Vandaag wandelden we vanaf het centrum van Hoonhorst naar station Dalfsen via Landgoed Den Berg.
Landgoed Den Berg ligt in de gemeente Dalfsen, ten zuiden van de rivier de Vecht. De totale oppervlakte van het landgoed is ruim 235 hectare.

Giethoorn 10 april 2019

Giethoorn is een waterstreekdorp in de kop van Overijssel en ligt tussen Steenwijk en Meppel.

De eerste bewoners moesten de grond ontginnen om deze geschikt te maken voor bebouwing.Tijdens deze afgravingen stuitten zij op vele horens van geiten, hoogstwaarschijnlijk gestorven tijdens de allerheiligenvloed in 1170.
De Allerheiligenvloed van 1170 was een grote overstroming die ontstond toen de Noordzee tussen het huidige Huisduinen en Texel door de duinenrij brak. Deze overstroming markeerde een begin van het vergroten van het Almere en het openen naar de Noordzee, zodat de Zuiderzee en de Waddenzee uiteindelijk konden ontstaan.
Deze vondst was voor de eerste bewoners reden om hun vestiging de naam Geytenhoren te geven. Deze naam evolueerde zich allereerst tot de naam Geythorn en mede dankzij het dialect dat in de regio wordt gesproken is uiteindelijk de naam van het bekendste waterrijke dorp ofwel Hollandse Venetië: Giethoorn.

Landgoed de Horte te Dalfsen eo  9 april 2019

Vanuit Whythem via landgoed de Horte in Dalfsen naar het centrum van Hoonhorst gewandeld, waar we weer de bus terug naar huis namen.

Landgoed Den Treek-Henschoten 7 april 2019

Gewandeld over landgoed Den Treek-Henschoten. Het landgoed van bijna 2000 hectare is geheel in particuliere handen en ligt op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. Het landgoed bestaat voornamelijk uit bos met aan de oostelijke rand weilanden en akkers.
Op het landgoed bevinden zich ook de recreatieplas het Henschotermeer en de Pyramide van Austerlitz.
De benaming Den Treek-Henschoten komt voort uit het samengaan van twee landgoederen in 1935. Landgoed Den Treek was oorspronkeliljk eigendom van de familie De Beaufort en landgoed Henschoten van de familie van Asch van Wijck. Beide landgoederen zijn sindsdien onder gezamenlijk beheer.

Epe  - Tongerense Bergroute 6 april 2019

Er zijn drie wandelroutes uitgezet over landgoed Tongeren; de Tongerense Bergroute, de Heideroute en de Tongerense Beekroute.
De routes kunnen gestart worden bij de parkeerplaats aan het van Maanenspad en bij de parkeerplaats bij Anna's Hoeve, Molenweg 80 te Epe.
We wandelden De Tongerense Bergroute van 1.5 uur, deze route is gemarkeerd met groene paaltjes.

Wezep - Landgoed IJsselvliedt 5 april 2019

Whytemenerplas eo 2 april 2019

Bij de Wythmenerplas eo gewandeld.
We vonden het zo raar dat we de enigen waren die bij de plas rond wandelden, het was er uit gestorven.

Keek mijn baasje even op internet....honden zijn vanaf 1 april er niet meer toegestaan en men moet vanaf 1 april tot 1 oktober ook betaald parkeren (5 euro per dag). Verklaarde dus een hoop🤣 .

Volgende keer maar naar het Heerderstrand, daar mogen honden tot 1 mei komen.

Spier - Kibbelhoek wandeling 31 maart 2019

Kibbelhoek wandeling van circa 6 kilometer door het Nationaal Park Dwingelderveld bij Spier (midden Drenthe).

Elspeet - Landgoed Staverden 30 maart 2019

Gewandeld over Landgoed Staverden, tussen Ermelo en Elspeet.
De wandeling voerde ons ook langs het Lancaster monument uit WOII.
De bommenwerper van de geallieerden was op de terugweg van een bombardement op de Duitse stad Leipzig.
Het toestel is neergeschoten in de nacht van 19op 20 februari 1944 door Oberfeldwebel Heinz Vinke die met zijn Messersmidt 110G om 05.04 uur op 4800 meter hoogte en vijftien kilometer ten noordwesten van Apeldoorn de lancaster neerschoot.
Het vliegtuig stortte ter hoogte van de Elspeetse Schaarweg op de grond.
Op de gedenksteen staat een Lancaster vliegtuig, de Britse en een Canadese vlag en het embleem van No.12 Squadron Royal Air Force. Ook staan op het monument de namen en functies van de omgekomen militairen. Het monument wordt geflankeerd door 7 grote keien die de vliegers symboliseren.
De vliegers liggen op Begraafplaats Oostergaarde in Harderwijk begraven.

Harfsen - Gorsselse Heide 26 maart 2019

Vanuit het dorp Harfsen (provincie Gelderland) naar de Gorsselse heide gewandeld.

Midden in het bos bij Harfsen liggen twee mensen van het verzet begraven.
De plek is de laatste rustplaats van Ynze Dikkerboom en zijn vriendin Christine van Heesch. De geboren Fries en zijn Arnhemse vriendin waren lid van een lokale knokploeg. Dikkerboom raakte betrokken bij het verzet nadat hij onder de tewerkstelling in Duitsland was uitgekomen. Hij dook onder in Harfsen en ging aan het werk als boerenknecht. Voor het verzet bracht hij neergeschoten geallieerde piloten naar onderduikadressen, was hij betrokken bij de dropping van wapens voor het verzet en repareerde hij radio’s.
Samen met een makker uit het verzet bouwde hij een schuilhol, 'De Hut'. De ruimte had drie kamers, waarvan de laatste in een onzichtbare verbinding stond met de tweede. In die laatste ruimte lagen onder meer wapens opgeslagen.
Op 14 oktober 1944 vielen enkele tientallen SD’ers, SS’ers en Landwachters een nabijgelegen boerderij binnen, waar ze 13 onderduikers oppakten. Ze waren verraden. En dat gold ook voor Het Hol waar Dikkerboom en een kameraad dachten veilig te zijn. De twee werden tijdig gewaarschuwd door Christine van Heesch. Dikkerbooms maat kon wegkomen. Samen met zijn verloofde verstopte Dikkerboom zich in de 'verscholen' kamer.
De Duitsers konden de kamer niet vinden, maar gooiden bij het verlaten van het hol enkele handgranaten naar binnen. De in het hol verstopte munitie ontplofte en de twee geliefden kwamen om.

De Gorsselse Heide is een natuurgebied, gelegen ten noordoosten van Eefde en ten zuidoosten van Gorssel. Het is ongeveer 110 hectare groot en voornamelijk begroeid met heide en naald- en loofbos. In het gebied zijn een aantal vennetjes.
In 1908 werd de Gorsselse Heide aangeduid als militair oefenterrein in bezit van het ministerie van Defensie. Een deel van de militaire complexen en terreinen in Nederland is overtollig geworden sinds het eindigen van de Koude Oorlog.
Op 20 maart 2009 werd het voormalige oefen- en schietterrein Gorsselse Heide bij openbare inschrijving tegen de hoogste bieding verkocht. Deze verkoopprocedure was vernieuwend omdat ook particulieren konden meedingen.
Inmiddels is het natuurgebied eigendom van de stichtingen IIssellandschap en Marke Gorsselse Heide die het als nat heidegebied beheren.

Hoge Hexel - Ommetje  Hoge Hexel 24 maart 2019

Ommetje Hoge Hexel (circa 5,5 kilometer)is een bewegwijzerde (met schaapskooibordjes) wandel route vanuit 't Skoap'nskot (schaapskooi) in Hoge Hexel.
Hoge Hexel is een dorp in de provincie Overijssel.
De route voerde ons oa door het waterwingebied van Vitens en ook langs de oorlogsmonument van Kapitein Albert Ferdinand Lancker. Kapitein Lancker was commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten in Salland.
Als spil van de Raad van het Verzet in Twente en Salland organiseert hijmet succes droppings van wapens en geheim agenten vanuit Engeland.
Onder de naam Evert wordt hij in november 1944 commandant van hetdistrict Salland.
Bij zijn vluchtpoging op 11 februari 1945 vanuit de “verzetswoning” van meester Nijboeraan de Hexelseweg werd Lancker door twee kogels dodelijk getroffen.
Op deze plek in het Hexelerflier stierf Lancker. Volgens sommige bronnen heeft hij zich zelf door het hoofd geschoten omdat hij niet in
handen van de Duitsers wilde vallen. Door andere bronnen werd dit voorval niet bevestigd.

Asserbos en Deurzerdiep - 23 maart 2019

Alle waterloopjes van het Asserbos stromen richting het Deurzerdiep, één van de bovenlopen van de Drentsche Aa in de provincie Drenthe.
Het Asserbos is een stadsbos gelegen in Assen, tussen het winkelcentrum en de woonwijk Baggelhuizen.
Het Asserbos is een van de oudste bossen van Nederland en beslaat een oppervlak van ongeveer 114 hectare. Ongeveer 10 hectare is nog oerbos.Het Asserbos is oorspronkelijk een van de wouden waarmee grote delen van Drenthe bedekt waren.
We volgden de Asser beekjes tijdens deze afwisselende lange wandeling naar het Deurzerdiep.
Het gebied rond het Deurzerdiep maakt deel uit van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Zwolle - Het Westerveldsebos 22 maart 2019

Het Westerveldsebos, een voormalige vuilnisstortplaats te Zwolle.
De vuilnisbelt was van 1930 tot 1978 in gebruik als stort voor alle stadsafval. Tot 1989 werd er nog bouwafval gedumpt.

Zeist - Park de Brink 17 maart 2019

Nunspeet - Hendriksbos 16 maart 2019

Zeist - Zeisterbos 8 maart 2019

Gewandeld in het Zeisterbos. Het Zeisterbos is een bos in het oosten van de plaats Zeist, gemeente Utrecht. Het bos vormt met de parken en bossen van de buitenplaatsen Hoog Beek en Royen en Pavia een brede groene strook aan de oostzijde van Zeist.

Klarenbeek - Beekbergerwoud 3 maart 2019

Zo’n 8.000 jaar bleef het Beekbergerwoud ongeschonden. Totdat in 1871 tot de laatste boom werd geveld. Er kwam een agrarisch gebied met weilanden en akkers. Natuurmonumenten is in 2006 begonnen met herstel van het gebied en probeert daarbij iets van de sprookjesachtige wildernis terug te brengen. Je kunt in het Beekbergerwoud wandelen vanaf de parkeerplaats aan de Woudweg in Klarenbeek.
Het herstel houdt in dat het schone kwelwater beter in het gebied blijft staan. Op de hoger gelegen horsten zijn zoete kers, zomereik, haagbeuk en winterlinde geplant.

Wythmenerplas 27 februari 2019

Joppe - Landgoed 't Joppe 26 februari 2019

Gewandeld in Joppe, een kerkdorp in de gemeente Lochem in de provincie Gelderland.Joppe ligt aan de spoorlijn Zutphen - Deventer.
Landgoed 't Joppe (circa 100 ha) dateert van omstreeks 1740 en heeft een ingangspartij in Lodewijk XIV-stijl. Het landgoed bestaat uit parkbos en kleine stukjes naald- en loofbos, maar ook uit weilanden en akkers.
Omtrent de eerste eigenaren van huize Joppe is weinig met zekerheid te zeggen. Het is wel waarschijnlijk dat Joppe van Baar hier met zijn gezin in de winter woonde, zomers woonde hij in Egmond aan de Noord-Hollandse kust. De eigenaar heeft het kasteel dus waarschijnlijk naar zichzelf genoemd. Hij is in 1616 overleden.

Het Dwingelderveld 24 februari 2019

Gewandeld door het Nationaal Park Dwingelderveld te Drenthe. Het gebied bestaat uit bossen, akkers, stuifzanden en heidevelden.
Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied in West-Europa.

Apeldoorn - Zwientjestocht 23 februari 2019

De Zwientjestocht georganiseerd door DES te Ugchelen loopt langs diverse bijzondere plaatsen en bezienswaardigheden in Apeldoorn en omgeving. Na de start in het Orderbos in Apeldoorn wandel je over oude beukenlanen naar Natuurpark Berg & Bos, aan de rand van het Veluwse heuvellandschap.

Via de liefdestunnel in Natuurpark Berg en Bos kom je bij de bosvijver waar een grote fontein sproeit en waar twee kleine watervallen te zien zijn. Aan de achterzijde van deze vijver staat een stenen bank waarop koningin Wilhelmina graag zat te schilderen.

Na de rust gaat de route verder door een bosrijke omgeving met herten, wilde zwijnen (vandaar de naam zwientjestocht) en de hoogste uitkijktoren van de Veluwe (26 meter).

Vervolgens wandelden we weer naar de finish bij CSV Apeldoorn waar we een mooie beker in ontvangst mochten nemen.

Zwolle - Agnietenbos 22 februari 2019

Zeist - Landgoed Den Breul 17 februari 2019

Epe - Tongerse Heide 16 februari 2019

In het buitengebied van Epe ligt het natuurgebied de Tongerense Heide.
Het natuurgebied bestaat uit heide, bos en vennen.
Een prachtige en rustige wandelgebied.

Zwolle - Berkum 14 februari 2019

' t Harde - Landgoed Zwaluwenburg 13 februari 2019

Gewandeld over Landgoed Zwaluwenburg in 't Harde.
Kasteel Zwaluwenburg stamt uit 1728 en het landgoed is vrij toegankelijk.
Het oorspronkelijke lanenstelsel op Zwaluwenburg is voor 1800 aangelegd. Uit die tijd is nog één laan over. In de tweede helft van de 19de eeuw werd het lanenstelsel veranderd en werden de lanen verbreed, vermoedelijk omdat de bossen vanaf die tijd gebruikt werden voor houtvoorziening.
Op het landgoed liggen ook de A. Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten.

Hoog-Soeren Veentjes wandeling 9 februari 2019

Hoog Soeren is een klein dorp 5 km ten westen van Apeldoorn. Het dorp heeft ongeveer 165 inwoners, er zijn geen winkels, wel 2 restaurants en 3 hotels met restaurant. Ongeveer 1 km buiten het dorp bevind zich "De Veentjes" wandeling van circa 4 km aangegeven met rode paaltjes.
In verband met de bronsttijd is "De Veentjes" wandel route niet toegankelijk van 25 september t/m 25 december.

Zeist - Panbos 8 februari 2019

Zeist - Landgoed Heidestein 3 februari 2019

Gewandeld over Landgoed Heidestein. Heidestein is een natuurgebied tussen Zeist en Driebergen-Rijsenburg op de Utrechtse Heuvelrug.

Den Haag - Avonturia de Vogelkelder 3 februari 2019

Aqua Terra dagen bij Avonturia de Vogelkelder te Den Haag. Speciaal voor de vissen en reptielen liefhebbers.

Staatsbossen Almere - Almeerderhout 2 februari 2019

Almere Jungle 2 februari 2019

In Dierenpark Almere Jungle leven vogels, zoogdieren, vissen, reptielen, insecten en ongewervelde dieren.
Het park is in verschillende wereld delen opgedeeld (Noord Amerika, Europa, Azië, Zuid Amerika, Afrika en Oceanië) en er is een jungle café waar men terecht kan voor een hapje en drankje.
Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Zwolle - Berkum eo 1 februari 2019

Omgeving Agnietenberg en sportpark de Pelikaan te Zwolle.

Wapenveld - Landgoed Petrea 28 januari 2019

Gewandeld over Landgoed Petrea te Wapenveld.
Vanaf de bushalte Molenweg te Wapenveld duik je al snel het bos in. Eerst een stukje van de geel gemarkeerde paaltjes route gevolgd en hierna op de heide de rode gemarkeerde route opgepakt.
Een mooi rondje van circa 7 kilometer.

Leeuwarden - Reptileshop Repticura 26 januari 2019

Zwolle 23 januari 2019

Leersum - Leersumse Plassen wandeling 20 januari 2019

Leersumse Plassen wandeling (rosé paaltjes route) bij Leersum gewandeld.
De wandeling voerde ons door het Breeveen en Boswachterij Leersum.
De boswachterij bestaat uit vier delen: De Hoogstraat (150 ha), Het Leersumse Veld (500 ha), landgoed Broekhuizen en De Wildeman.
Het Breeveen is een natuurgebied van zo'n 85 hectare nabij Leersum. Het wordt beheerd door stichting Het Utrechts Landschap. Het landschap bestaat uit een mix van bossen en een vlakte met voornamelijk struikheide. Verder bevinden zich op Breeveen enkele opvallend grote, prehistorische grafheuvels en zijn er eveneens nog restanten van loopgraven te vinden die terug zijn te leiden tot de Tweede Wereldoorlog.
Bijzonder aan het Breeveen is dat er levendbarende hagedissen zijn te vinden. Om vergrassing van de heide tegen te gaan lopen er in het gebied runderen die eveneens grazen op het naastgelegen Leersumse Veld.
We weken op het einde van de route af om leuke (bos)paadjes langs de plassen te volgen.

DierTotaal te Kampen 19 januari 2019

Zwolle 18 januari 2019

Het Leersumse Veld 13 januari 2019

Het Leersumse Veld is een natuurgebied in het zuidoosten van de provincie Utrecht. Het gebied tussen Leersum en de A12 bestaat uit bos, heide en een drietal vennen.

Het Leersumse Veld is in de ijstijd uitgesleten door smeltwater in de stuwwal die nu Utrechtse Heuvelrug heet. Ontbossing en overbeweiding hebben in de loop van eeuwen de grond uitgeput. Het Leersumse Veld werd een gebied van stuifzand en heide, die op natte plaatsen ging vervenen.
Rond de 18e eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof. Zo ontstonden de Leersumse Plassen. De heide wordt begraasd door een kudde Piëmontezer koeien.

Leersum - De steen van Mariken wandeling 6 januari  2019

De steen van Mariken wandel route (3,5 kilometer) voerde ons door het bos rondom de Leersumse plassen, waar de Nederlandse film Mariken van Nieumeghen is opgenomen. Tijdens het wandelen kom je langs de beroemde Steen van Mariken, die hier speciaal voor de film is neergelegd.
Mariken van Nieumeghen is een Nederlandse film uit 1974 onder regie van Jos Stelling. Het verhaal is gebaseerd op het mirakelspel Mariken van Nieumeghen uit de 16e eeuw.